2024. jan 22.

R. F. Kuang: Sárga

írta: Mézesmoly
R. F. Kuang: Sárga

img_5387.JPG

Egy könyv, amiben azt sem bánnád, ha a főszereplő már a felénél valami csúf balesetet szenvedne. Egy könyv, amitől nagyon szeretnél íróvá válni, majd gyorsan meggondolod magad, mert borzasztó gonosz tud lenni ez a világ. Egy könyv, amit az elejétől a végéig átjár a SÁRGA irigység. És mégsem tudod letenni...

Athena sikeres írónő, már az egyetemen sorra kapta az ösztöndíjakat, könyveit átjárta egyféle ősi tehetség, gyönyörű, határozott céltudatos nő, aki élete nagy történelmi kéziratát fejezte be épp. Nos, kár, hogy ez a könyv nem Athenaról szól. Ez a könyv June-ról szól, aki akár Athena életét is élhetné. Együtt végeztek az egyetemen ugyanazon a szakon, de ő nem kapott ösztöndíjakat. Az első könyve bukás lett és igazából a családja is azt hajtogatja, mikor keres már egy normális munkát?!

Nem árulok el nagy titkot (a fülszöveg már megtette), hogy bizony Athena tragikus hirtelenséggel meghal, és June azt teszi, amit ebben a helyzetben a legjobbnak lát. Jól lenyúlja a befejezett kéziratot. Ezzel kinyit magának egy ajtót, amit saját tehetségével nem tudott megszerezni. Innen pedig jön a siker, majd a lebukástól való félelem.

Hogy történik Amerikában egy könyvkiadás? Egy rövid netes pletyka hogy tud szárnyra kapni és meghurcolni egy élő embert? Az életen át tartó irigység meddig fokozható? Sosem lesz elég?

A könyvet itt találod meg

Ha más munkáját nyúlod le, bizony mindig hozzá akarod majd hasonlítani magad. És soha nem leszel elég jó saját magadnak, mindig több és több kell.

Nagyon komoly hangvétele volt a könyvnek, magába szippantott, de nem végig. A lenyúlt könyv, Az utolsó front a kínai munkáshadtest arctalan hőseiről szól. Ami, már bocsánat, mint kiderült, engem nem érdekel. És erről viszont rengeteg információt kapunk. Ami egyébként bámulatos, hogy az írónő szakértelme a témában ennyire megmutatkozik, viszont ezek a részek ellaposították a sztorit. De tudom, hogy a célja az volt, hogy elhiggyük, June bizony teljes mértékben utánajárt Athena kutatásainak, és tényleg le a kalappal emiatt az írónő előtt. Csak volt jó pár oldal, ahol elvesztett emiatt.

De értem miért ilyen siker ez a könyv, szereted, de mégis utálod.

Fülszöveg

Két írónő, June Hayward és Athena Liu sorsa két sikertörténet lehetett volna: ugyanakkor jártak a Yale-re, és ugyanabban az évben jelent meg mindkettejük első könyve. De míg Athena sikere műfajokon át ívelt, addig June műve az utánnyomásig sem jutott el. June utólag úgy véli, hogy manapság senkit nem érdekelnek a hétköznapi, fehér lányokról szóló történetek.

Amikor June szemtanúja lesz Athena furcsa balesetben bekövetkezett halálának, ösztönösen cselekszik: ellopja barátnője frissen befejezett és nagy titokban tartott kéziratát, egy merész, kísérletező stílusban megírt regényt kínai munkások elfeledett történeteiről, akik az első világháborúban a britek és franciák oldalán szolgáltak.

Mert hát mi rossz történhet, ha June átszerkeszti Athena regényét, és saját alkotásaként küldi el az ügynökének? Mi rossz történhet, ha hagyja, hogy kiadója újrapozicionálja az írói pályáját a Juniper Song álnévvel és olyan szerzői fotókkal, amelyekbe akár még bele is láthatóak nem létező ázsiai gyökerei? Hát nem érdemli meg ez a történet, hogy elmeséljék, bárki is legyen a mesélője? June legalábbis így gondolja, és a New York Times bestsellerlistája, valamint az ezzel járó anyagi siker hamarosan alá is támasztja ebben.

A lopott státusz azonban hamar veszélybe kerül. És miközben June a titkait védelmezi, felfedezi, hogy meddig hajlandó elmenni mindazért, amiért állítólag vért verejtékezve megdolgozott.

A számtalan irodalmi díjjal kitüntetett R. F. Kuang legújabb regénye időszerű és tűéles képet nyújt a modern könyvkiadás kellemetlen oldaláról. A Sárga a megjelenését követően egyből a sikerlistákon nyitott, és komoly párbeszédeket generált, ismételten jelezve, hogy szerzője a kortárs irodalom egyik legerősebb hangja.

Tulajdonságok

A könyvet itt találod meg

 

  • Kiadó: Magnólia Kiadó

  • Oldalszám: 352

  • Kötésmód: puhatáblás

  • Nyelv: magyar

Szólj hozzá

Magnólia Kiadó R.F.Kuang