2024. jan 21.

Neil Gaiman - Michael Reaves: Köztesvilág

írta: Mézesmoly
Neil Gaiman - Michael Reaves: Köztesvilág

img_5383.JPG

Instagram poszt

De furcsa, egyben jó kis ifjúsági regény volt ez.

A kilencvenes években Neil Gaiman és Michael Reaves szerették volna filmként látni a Köztesvilág történetét. De nem igazán tudták elmagyarázni a sztorit a filmeseknek, azok meg nem igazán értették hová is akarnak kilyukadni. Így inkább fogták magukat és regényt írtak belőle.

 A könyv Joey Harkerről szól, az átlagos kamaszról, aki az átlagtól igencsak lemaradva tud közlekedni a világban. Nem szépítek, 2 perc alatt képes eltévedni a saját házában is. A helyzet iróniája, hogy Mr. Dimas, a társadalomtudomány tanár egy olyan feladatot adott az osztálynak, mi szerint kis csoportokban bekötötte a diákok szemét, feltette őket az iskolabuszra és random helyeken kipakolta őket a városban. A diákoknak mindenféle segítség nélkül kellett hazatalálni. Figyelsz még? Szuper! Mert most jön az izgi rész.

A könyvet itt találod meg

Joey természetesen eltévedt, belesétált egy nagy sűrű ködbe, és ahogy kikeveredett belőle, furcsaságokat vett észre. Skót kockás a Meki boltíve? Hmm, biztos skót napok vannak. A rendőrautó villogója már nem kék és piros, hanem zöld és narancssárga. A nagy pánikban megkereste a csoportját, de a lány hirtelen teljesen máshogy nézett ki. De valahogy mégsem. Az otthona sem volt már az otthona, de valahogy mégis. Csak az ő helye nem ott volt. Majd találkozunk Jay-jel, aki amúgy Joey kiköpött mása, felnőtt kivitelben. És ez az a pont, ahol kezded összerakni a képet. A gomolygó köddel Joey átlépett egy párhuzamos univerzumba, ahol minden ugyanolyan, de mégis kicsit más. És megkezdődik a multiverzum kaland, ahol számos Joey verziót ismerhetünk meg, és kiderül, hogy a mi nagy eltévedő bajnokunk hatalmas tehetségű Világjáró.

Így indul a könyv, én imádtam. 189 oldal zsenialitás, gazdag fantázia, és épp annyira ismered meg a különböző világokat és szereplőket, amennyire kell. Itt nincs komoly világépítés, nincs nagyívű karakterjellemzés, könnyed, magával ragadó alkotás, és kb. 10 oldalanként felkiálltasz, hogy "most mivan?". Belebotlunk a nagy ellenségbe, csatákat vívunk, sőt iskolába is járunk Joeyval és lehet még haza is látogatunk vele. 

A könyv egy trilógia első kötete, de önállóan is megállja a helyét. Én tuti kezembe veszem a folytatást!

 

Fülszöveg

Joey Harker egy átlagos kamasz: próbálja átvészelni az iskola megpróbáltatásait, viszonzatlanul szerelmes, és nincs benne semmi különleges. Azon kívül, hogy képes bárhol eltévedni. Egy nap aztán felfedezi, hogy az ő Földje csak egy a trillió alternatív Föld között, melyek egy részén a mágia az úr, más részén a tudomány, s ezek ádáz háborúban állnak egymással.

Joeyt a békítő erő, a Köztesvilág szemelte ki magának, mivel született Világjáró, és így segítheti az egyensúly fenntartását, méghozzá más Földekről származó, saját alternatív énjeivel együtt. Kiképzést kap, hogy felvehesse a harcot a mágikus és a tudományos ellenségekkel, hogy ő, aki még a saját kis városkájában is eltéved, világok között járhasson világmegváltó küldetésben.

Neil Gaiman és Michael Reaves regénye vad kalandozás világokon belül és világok között, jól megrajzolt helyszínekkel és élénk karakterekkel, különleges lényekkel és váratlan fordulatokkal. 

Tulajdonságok

A könyvet itt találod meg

 

  • Kiadó: Agave Könyvek

  • Oldalszám: 208

  • Kötésmód: puhatáblás

  • Nyelv: magyar

 

Szólj hozzá