2023. dec 15.

Eva-Maria Bast: A vanília illata

írta: Mézesmoly
Eva-Maria Bast: A vanília illata

Ismered a Dr. Oetker márkát, ugye?

Az alapító sikertörténete adja a gerincét ennek a könyvnek, színesítve néhány kitalált történetszállal

Megismerhetjük Dr. Meistert, a patikát nyitó botanikust és feleségét, aki nőként áll helyt a férfiak uralta üzleti életben.

Végigkísérhetjük a házaspárt, ahogy a saját találmányuk, a háziasszonyoknak árusított sütőpor mekkora sikert ér el rövid idő alatt.

A történet bemutatja nekünk az étkezési keményítő, a vaníliás pudingpor ötletének kialakulását, majd már kész termékként árusítását.

A könyv végére pedig elkészül az ismert logó a női sziluettel.

Na de nem ám így tényszerűen vannak ezek felsorolva. Nem-nem.

Az 1800-as évek végén járunk, a korszak jellegzetességei szinte tapinthatóak az oldalakon, a nők helye még csak a konyhában volt, megjelenik az első mozgókép, majd az első autók is.
A történet alapja Dr. Meister, aki kitörve a családi bizniszből, gyógyszerész szeretne lenni. Végül doktori címét botanikából szerzi. Minden álma egy saját patika. Nagybátyja ötlete alapján kezd kísérletezni egy olyan anyaggal, amitől kelesztés és élesztő nélkül is könnyű, levegős tésztát lehet sütni. Később már sütőporként nevezett anyaggal minden háziasszony úgy fog tudni sütni, mint a cukrászok.
Dr. Meister élete igazi sikertörténet, ő is hibázik, de a családja számára a legfontosabb. És család alatt értjük a kezdetben kevesebb, később többszáz dolgozóját is, akiknek jóléte, egészsége fontos volt számára.

Ajánlom mindenkinek, aki szeret sütni, megédesíti a mindennapokat ez a könyv.

Köszönöm szépen a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt.

Fülszöveg

„A vaníliás cukor különösen finom ízt kölcsönzött a süteményeknek, de minden más édességnek is.Josephine szerette a vanília illatát, ami egy ideje már az egész házat belengte."

Bielefeld, 1892. A fiatal Josephine és férje, Carl nagy terveket dédelget: egy olyan anyagot próbálnak előállítani, amely forradalmasítja a sütést. Csak a megfelelő keverék hiányzik. Miközben Josephine a közös patikájukban már a hirdetésen dolgozik,Carl kitartóan kísérletezik és sikerrel jár. Megszületik a sütőpor, amely óriási hasznothoz, Josephine és Carl hamarosan belevághat a terjeszkedésbe. Azonban irigyeik is bőven akadnak, ezért Josephine és Carl aggódni kezd a vállalkozásukért és a szerelmükért.

Egy pékdinasztia történetének első kötetét tartja kezében az olvasó, amely egy német családivállalkozás sikertörténete alapján íródott.

Tulajdonságok

  • Kiadó: Kossuth Kiadó
  • Oldalszám: 416
  • Kötésmód: puhakötés
  • Nyelv: magyar
 

A könyvet itt találod meg

Szólj hozzá

recenzió Kossuth Kiadó