2023. dec 15.

Bánovics Attila: Az espani bankrabló

írta: Mézesmoly
Bánovics Attila: Az espani bankrabló

Jól figyelj! Ez a könyv egy igazi álom az álomban tapasztalat lesz!

Berger és Pataky a két jóbarát elköveti az évszázad legnagyobb bankrablását, Drexler bajtársukkal. Drexlert egyből elkapják, Berger később feladja magát, a baktól nem messze pedig találnak egy holttestet, akit Patakyként azonosítanak.

Évekkel szabadulása után, balesetek és gyilkosságok árnyékolják be Berger sikeres üzleti életét. De honnan van pénze? Sikerült elrejtenie a pénzt? Vagy jó útra térve gazdagodott meg?

 A könyvet itt találod meg

 

Jelen: Patrick, az újságíró felkeres egy egykori felügyelőt, Tinhant, aki a Berger körüli bűntettek ügyében nyomozott. Tinhan lassan csepegtetve adja át az információkat az ügyről.

Az egész könyv különlegessége a történet leírása. Tinhan nyomozásai során mindenről hangfelvételt készített. A történet mesélése így több idősíkban és több személy szemszögéből íródott.

A jelenben Patrick kazettáról kazettára hallgatja a felvételeket és oldalról oldalra kísérjük, ahogy kezd összeállni a fejében a történet. A kazetták által átélhetjük testközelből a nyomozás pillanatait. A múltbéli nyomozás az egyik fő szál a történetben.

A másik viszont Berger. Az ő vallomásairól szóló felvételek és jegyzetek még régebbre repítenek minket az időben. Elmeséli hogyan szöktek át Patakyval a vasfüggönyön, hogyan lettek sikeres vállalkozók Amerikában, majd hogyan jutottak el oda, hogy kirabolnak egy bankot.

A részletgazdagsága ezeknek a jeleneteknek valami bámulatos.

Ahogy belebonyolódunk a történetekbe, egyre jobban kell figyelni ki kivel van, melyik személlyel ki és hol találkozott, majd a könyv végére áll össze a teljes egész, a rablás, a bűntettek, hová lett a pénz és garantáltan úgy meglep az író a végén, hogy rendesen felkiáltasz, hogy “na erre én miért nem gondoltam”!

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a krimi műfajt, izgalmas, rejtélyekkel teli nyomozásokat, a humoros mellékszereplőket, és az olyan történeteket, amikben a legvégéig nem derül ki teljesen, mi is történt valójában.

Bánovics Attila igazán különleges élményt adott ezzel a könyvvel nekünk, olvasóknak, köszönöm szépen az Álomgyár kiadónak, hogy olvashattam a könyvet.

Fülszöveg

Az évszázad bankrablását 1972. március 6-án hajtották végre New Yorkban. Alig félóra kellett hozzá, hogy Tim Pataky és George Draxler átpakolja a pénzt egy málhazsákba, majd kisétáljon azépületből. Sofőrjük, Thomas Berger egy pillanatra lehúzódott, a rablók beszálltak, és elindultak a 3,6 millió dolláros zsákmánnyal.

Draxlert még aznap elkapták a rendőrök, huszonegy évre börtönbe került. Berger másnap önkéntjelentkezett, nyolc évet ült. Pataky eltűnt, ahogy a pénz is.

1994 tavaszán a provence-i Espan golfpályáján egy hullát találnak, aki minden bizonnyal nem természetes halált halt... Nem sikerül azonosítani, azonban a nála lévő diktafon alapján a rendőrök tudják, kit keresett: Thomas Bergert, aki mostanra jómódú hoteltulajdonos Dél-Franciaországban, és éppen a pályán játszott, amikor a holttest előkerült. A nyomozást rábízzák a helyi rendőrség fiatal felügyelőnőjére, Antoinette Tinhanra, akinek az eddigi legkomolyabb ügye egy könyvtári lopás volt. Most viszont nemcsak arra kell fényt derítenie, hogy ki követte el a gyilkosságot, hanem arra is, hogy mi köze a golfklubban talált tetemnek egy huszonkét évvel korábbi bankrabláshoz, a kámforrá vált Tim Patakyhoz és nem utolsó sorban a rég tovatűnt dollármilliókhoz.

Berger valóban jó útra tért? Esetleg ő ölte meg az ismeretlent, mert olyat tudott róla, amely nemlenne jó, ha kitudódna? Tinhan kiderítheti, hogy mi történt. De ha sikerül neki, vajon mit kezdmajd az igazsággal?

Bánovics Attila regényében először Amerikába kalauzol minket, majd a francia borvidékre csábít,ahol évtizedes titkokról hull le a lepel. A csavaros krimi megannyi izgalmat ígér.

Tulajdonságok

  • Kiadó: Álomgyár Kiadó
  • Oldalszám: 320
  • Kötésmód: puhakötés
  • Nyelv: magyar

A könyvet itt találod meg

Szólj hozzá

recenzió Álomgyár Kiadó