2023. dec 15.

Agustina Bazterrica: Pecsenyehús

írta: Mézesmoly
Agustina Bazterrica: Pecsenyehús

img_4349_1.JPG

Az ember gyarló. Az ember önző. Az ember kegyetlen. Mindvégig bízol abban, hogy létezik még emberi jóság. De nincs így. Elveszett a világ.

 ‼️Kérlek, ne olvasd tovább az ajánlómat, csak ha erős gyomorral és idegrendszerrel rendelkezel! Erősen 18+os könyv‼️🔞

Egy pusztító vírus terjedt el a világon, megfertőzte az állatokat, így minden faj halálos ellenséggé vált az embereknek. Nem volt más megoldás, mint kiirtani mindet.

Na de mi lesz ezután a fehérje forrás?

Az ember.  

A könyv egy húsgyári dolgozó életét mutatja be, az Átmenet utáni időszakról. Már törvényben elfogadott a kannibalizmus, generációk kezdtek felcseperedni úgy, hogy teljesen természetes, ha egy halotti toron egy kézről fejtik le a finom falatokat.

A génmódosításnak köszönhetően gyorsabban kerül vágósúlyba a hús, már újszülött korukban kivágják a hangszalagjukat, így néma üvöltéssel várják a halált a vágóhídon.

A könyv alapos részletességgel mutatja be a vágóhíd folyamatait, a kábítástól, a vágáson át a feldolgozásig.

Brutális és megdöbbentő képekkel hat ránk az írónő.

De számomra mégsem ezek a képek hatottak sokkolóan. Hanem a felismerés. Bármi történhet az emberiséggel, a természete sosem változik. Nem tudsz levadászni az erdőkben vadállatokat? Semmi baj! Szervezzünk túlélő játékot, mert mi lehetne nagyobb trófea, mint lelőni és megenni egy híres zenészt?!

A társadalmi elvárásoknak meg kell felelni, a médiában hangos propagandát kell szajkózni, akkor vagy valaki, ha tudsz házi egyedet tartani, aki habár még él, mindig tud friss hússal szolgálni a családi rendezvényekre.

A közösségi média gyerekekre gyakorolt hatása pedig egyre fokozódik. Dehát ki is tudná hibáztatni őket, mikor abban nőttek fel, hogy az ujjredukció sherryben és konfitált zöldségekkel egy létező előétel. Bocsánat, fresh fingers, mert angolosan mégsem hangzik úgy, hogy emberi ujjacskákat eszünk.

Mikor tinédzserek találtak meg néhány kölyökkutyát, tettükön már meg sem lepődtem. De ez volt az a pont, hogy be kellett csuknom a könyvet egy picit pihentetni.

Kísérd végig mindennapjait főszereplőnknek, a megtört férfinak, aki kezd elveszíteni mindent, amit szeretett, majd egy napon ajándékba kap egy nőstény egyedet, és megváltozik az élete.

Köszönöm szépen a lehetőséget a Metropolis medianak a recenziós példányt.

Fülszöveg

Egy, az állatokat megtámadó, halálos vírus hirtelen felbukkanása végérvényesen átalakítja a világot: a haszonállatoktól a háziállatokig mindent meg kell semmisíteni, húsukat sem lehet többé fogyasztani. A kormányok drasztikus döntéssel reagálnak a kialakult helyzetre: engedélyezik az emberi hús felhasználását, tenyésztését, szaporítását, vágását és feldolgozását. A kannibalizmus törvényerőre emelkedik, és a társadalom két csoportra szakad: akik esznek és akiket megesznek.

Marcos Tejo, a Krieg Húsgyár megbízottja, tipikus hivatalnok. Egy nap azonban ajándékba kap egy élő, ám fogyasztásra szánt nőstényt…

A Pecsenyehús könyörtelen disztópia, amely egyszerre kegyetlen és elmés, allegorikus és valószerű. Agustina Bazterrica felkavaró regénye az egész világon heves vitákat váltott ki az erkölcsről, az empátiáról és a megalkuvásról.

„Kiváló regény, története sűrű és hipnotikus, az olvasót is rabul ejtő környezetben zajlik.” (Juan José Millás)

„Szokatlan és velőtrázó, futurista regény, váratlan befejezéssel.” (Jorge Fernández Díaz)

Tulajdonságok

Pecsenyehús

  • Kiadó: Metropolis media
  • Oldalszám: 232
  • Kötésmód: puhakötés
  • Nyelv: magyar

 

A könyvet itt találod meg

Szólj hozzá

recenzió Metropolis media